Здравје и убавина
Овошја кои имаат најмалку шеќер
![](https://gostivarpress.mk/wp-content/uploads/2017/07/lubenica.jpg)
Овошјето содржи природен шеќер, но и бројни витамини, минерали, антиоксиданси, вода и влакна – сите хранливи материи кои го поддржуваат здравјето. Изборот на здрава храна со малку шеќер може да биде предизвик, особено кога станува збор за овошјето.
Иако овошјето е природен извор на шеќер, многу видови содржат и бројни хранливи материи кои се корисни за здравјето. Со оглед на тоа дека високиот внес на шеќер може да придонесе за развој на различни здравствени проблеми, многу е важно да се знае кои видови на овошје да се консумираат без страв од прекумерно внесување шеќер. Во продолжение ќе прочитате кои овошја содржат најмалку шеќер.
Портокал
Портокалите се познати по нивната висока содржина на витамин Ц, кој е неопходен за зајакнување на имунолошкиот систем и здрава кожа. Тие содржат влакна кои помагаат во варењето и одржувањето на здравјето на цревата. Портокалите се исто така добар извор на тиамин и фолати, кои се важни за енергетскиот метаболизам.
Шеќер: околу 9 g на 100 g
Киви
Кивито е богато со витамин Ц, дури и повеќе од портокалите, што го прави исклучително за зајакнување на имунолошкиот систем. Содржи витамин К, витамин Е, фолна киселина и калиум, кои се важни за здравјето на коските, кожата и срцето. Кивито содржи и влакна кои го подобруваат варењето.
Шеќер: околу 9 g на 100 g
Јагоди
Јагодите се одличен извор на витамин Ц, кој е клучен за производството на колаген и здравјето на кожата. Тие исто така содржат манган, кој е важен за здравјето на коските. Антиоксидансите како што се антоцијаните во јагодите помагаат во заштитата на клетките од оксидативен стрес.
Шеќер: околу 4,9 g на 100 g
Авокадо
Авокадото е познато по високата содржина на здрави мононезаситени масти кои помагаат во одржување на здравјето на срцето. Исто така е одличен извор на влакна, витамин Е, кој делува како моќен антиоксиданс и витамин К, кој е важен за здравјето на коските. Авокадото содржи и калиум, кој помага во регулирање на крвниот притисок.
Шеќер: околу 0,7 g на 100 g
Лубеница
Лубеницата е исклучително хидратантна поради високата содржина на вода, која помага да се одржи оптималната хидратација на телото, особено во текот на топлите летни месеци. Освен што е богата со витамини А и Ц, кои се важни за здравјето на кожата, имунолошкиот систем и видот, лубеницата содржи и значително количество ликопен.
Ликопенот е моќен антиоксиданс кој може да го намали ризикот од одредени видови на рак, како што е ракот на простата, и го поддржува здравјето на срцето со намалување на оксидативниот стрес. Лубеницата е исто така богата со цитрулин, аминокиселина која може да го подобри протокот на крв и да ја намали болката во мускулите после интензивно вежбање.
Шеќер: околу 6,2 g на 100 g
Капини
Капините се богати со влакна кои го подобруваат варењето и помагаат да се контролира нивото на гликоза во крвта. Тие содржат витамин Ц и витамин К, кои се важни за имунолошкиот систем и згрутчување на крвта. Антиоксидансите, вклучително и полифенолите, може да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Шеќер: околу 4,9 g на 100 g
Лимон
Лимонот е познат по неговата висока содржина на витамин Ц, кој е клучен за зајакнување на имунолошкиот систем, синтеза на колаген и заздравување на раните. Витаминот Ц помага и во апсорпцијата на железото од растителни извори, што е корисно за спречување на анемија. Сокот од лимон има алкализирачки ефект врз телото, помагајќи да се одржи избалансирано ниво на pH.
Лимоните исто така се богати со флавоноиди, кои имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства и можат да помогнат во намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.
Можеби веќе знаете дека водата со лимон може да го подобри варењето, да промовира детоксикација на црниот дроб и да помогне во губење на тежината со тоа што прави да се чувствувате сити.
Шеќер: околу 2,5 g на 100 g
Малини
Малините се богати со растителни влакна кои го подобруваат варењето и го одржуваат здравото ниво на гликоза во крвта, помагајќи да се спречат нагли скокови на гликоза. Оваа бобинка содржи високо ниво на витамин Ц, неопходен за зајакнување на имунолошкиот систем и синтезата на колаген, што придонесува за здравјето на кожата и заздравувањето на раните. Малините се исто така извор на витамин К, кој е важен за згрутчување на крвта и здравјето на коските, и манган, минерал кој игра улога во метаболизмот и ги штити клетките од оксидативен стрес.
Шеќер: околу 4,4 g на 100 g
Праски
Праските се добар извор на витамин А, неопходен за здравјето на очите и витамин Ц, кој го зајакнува имунолошкиот систем. Тие содржат влакна кои го подобруваат варењето и го одржуваат здравјето на цревата. Праските исто така се богати со антиоксиданси кои можат да помогнат да се намали воспалението.
Шеќер: околу 8 g на 100 g
-
Гостиварпред 4 недели
Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Физички напади и групна тепачка вчера во Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Вечен помен и слава! Девет години од смртта на хероите Горан и Ненад
-
Гостиварпред 3 месеци
Гостиварец го загуби животот во сообраќaјна несреќа
-
Гостиварпред 3 месеци
Несреќа на патот Гостивар – Стража, сообраќајот во прекин
-
Гостиварпред 3 месеци
Над 530.000 денари украдени од картичка на гостиварец
-
Занимливостипред 3 месеци
Што кажува за вас вашиот датум на раѓање?
-
Гостиварпред 2 месеци
Поради дефекти прекин во водоснабдувањето во дел од Гостивар и Бањица